Showing 1–24 of 1564 results

Elcykel – alt, hvad du bør vide

Flere og flere dansker vælger elcyklen, når der skal købes transportmiddel til enten hverdagsbrug eller træning og motion. Det har stor betydning for mange mennesker at kunne få hjælp til at komme op i fart og slå motoren til, når en bakke skal forceres.

Udvalget af de elektriske cykler er steget voldsomt igennem de seneste år. Det store marked har betydning for både priser og designs. Des flere cykler du har at vælge imellem, des større er chance for, at du kan finde den helt perfekte model, som kommer til at give dig utallige timers glæde og motion i fremtiden.

Når den bedste elcykel skal købes, er der flere forhold, du skal være opmærksom på, som har betydning for både anvendelsesglæde, sikkerhed og komfort.


Citybike, elektriske mountainbikes eller klassisk elcykel?

Når du køber elektrisk cykel, skal du først og fremmest være opmærksom på de 3 forskellige modeller, som transportmidler designes i. Der er den klassiske, elektriske cykel med forhjulsdreven motor, og der er de moderne citybikes samt mountainbikes. Hvilken et design du skal vælge, afhænger af, hvilket look du er til.

Har du brug for en cykel med lav indstigning, skal du vælge den traditionelle og klassiske model.

Vil du have en elektrisk cykel i et sporty look, vil de elegante citybike være et godt valg.

En citybike kan fås både med forhjulsmotor og centermotor.

Den nyeste model på markedet iblandt de elektriske cykler er mountainbiken. Det er den motionsprægede model, som henvender sig til dem, der ønsker mere fart og større udfoldelsesmuligheder i naturen. Derudover kan modellen være den rette for dig, som igennem flere år har været vant til at bruge en mountainbike til hverdagsbrug.

Kører du ofte på grus, kan den elektriske mountainbike komme til at blive en god hjælp for dig.

Hvad koster en elcykel?

Selvom priserne for de elektriske cykler er faldet i pris, er det stadig de cykler, som hører til de dyrere modeller. Dette skyldes, at komponenterne til transportmidlerne er stærkere, og at der bruges avanceret teknik til at skabe fremdrift med motoren.

Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at du med en elcykel får dét, du har betalt for. Det kan svare sig at vælge de nye og veludstyrede modeller, der vil være udført med den bedste teknik på markedet.

Herved slipper du for at opleve defekt elektronik, som i sidste ende kan fordyre dit køb, da der vil være brug for udskiftning af komponenter og betaling af værkstedsregninger.

Hvor skal motoren sidde?

Der er mulighed for at købe elcykel både med forhjulsmotor, centermotor og baghjulsmotor. Dit anvendelsesformål med cyklen er med til at afgøre, hvor motoren skal sidde på dit transportmiddel.

 • Forhjulsmotor

På den klassiske, elektriske cykel er motoren placeret foran. Har du planer om at bruge din cykel til kortere eller mellemlange distancer, kan denne motorplacering være en god løsning. Når motoren sidder foran, vil du blive trukket fremad. Det er særlig fordelagtigt på de flade strækninger.

Det er særligt personer med gangbesvær, der anbefales at vælge en cykel med forhjulsmotor.

 • Centermotor

Når motoren sidder i midten af stellet, er det med til at afbalancere cyklen. Dette har betydning for dig, der vil have en citybike eller en mountainbike. Du kommer ikke til at føle, at du trækkes fremad, hvilket kan forstyrre motionsoplevelsen.

Med en centermotor vil der blive afgivet kraft i hver en pedalbevægelse. Det skaber en harmonisk bevægelse, når du får genereret energi på en naturlig facon.

I forhold til dækskifte er det en praktisk fordel, at motoren sidder midt på cyklen. Herved er den ikke i vejen, og du kan lettere skifte hjul, dæk og slange.

 • Baghjulsmotor

Det er muligt at opgradere en almindelig hverdagscykel til at blive elektrisk. Det sker ved at montere en motor bagpå cyklen, som har udvendige gear. Denne løsning kan være den rette for dig, der bruger cyklen til mellemlange distancer.

Typen af terræn du ofte kører på, vil også spille ind på, hvilken motorplacering der vil være den mest optimale for dig. Har du mange bakker eller flere høje stigninger på dine normale cykelruter, anbefales det, at du vælger en elcykel med centermotor eller baghjulsmotor. Her får du den bedste hjælp til fremdrift, hvor det er enten pedalerne eller det bagerste hjul, der får energi.

Hold særligt øje med batteristørrelserne

Der udvikles batterier til elektriske cykler i flere størrelser. Hvor ofte du forventer at bruge din elcykel, og hvor meget belastning du komme til at køre med vil påvirke, hvilken størrelse du skal vælge. Det er antal kilometer pr. cykeltur, du skal vurdere valg af batteri i forhold til.

Skal din elcykel bruges til kortere ture, kan det være tilstrækkeligt med et batteri på enten 250Watt eller 300Watt. Er det blandet kørsel og længere ture, din elcykle ofte skal bruges til, vil det være mere optimalt med batteri på 400Watt eller 500Watt.

Når du vælger batteri, skal du være opmærksom på, at des større det er, des længere tid vil det tage at lade 100% op.

Du kan selv være med til at forlænge holdbarheden af og levetiden på dit batteri. Det kan være en dyr fornøjelse at købe nyt batteri, og derfor skal du passe godt på dét, som følger med til din cykel, når du køber den.

Pas godt på batteriet og forlæng levetiden

Med gode huskeregler kan du komme til at spare penge, når du ikke skal købe nyt batteri efter kort tid.

Det gælder om at gøre brug af disse forhåndsregler, når dit batteri skal være funktionel i flest mulige år:

 • Tag det altid af efter cykelturen
 • Opbevar din cykel i et tempereret rum, når batteriet er integreret
 • Lad det op fuldt op 1-2 gange om måneden (dette sikre, at der ikke sker dybdeafladning)
 • Opbevar det på en tør og vandret overflade
 • Undgå at det kommer i kontakt med vand eller fugt

Særligt om geartype til elcykler

De elektriske cykler er lavet med samme typer af gear, som du også finder på de klassiske hverdagscykler, racercyklerne og mountainbikes uden motorer. Der er forskellige producenter, der fremstiller gear. Den største forskel imellem gear handler om, hvorvidt de sidder indvendigt eller udvendigt på din cykel.

Valget mellem de 2 typer afhænger af, hvad du primært skal bruge din elcykel til, hvor du kører, og hvor langt du i gennemsnit kører pr. tur.

Er det hovedsageligt flade strækninger og kortere ture, du bruger dit transportmiddel til, vil de indvendige gear være en god løsning. Fordelene med dem er, at de kræver minimalt vedligehold, da de er udsat for mindre støv og færre partikler på grund af placeringen.

De udvendige gear er for dig, der vil køre lange strækninger i blandet terræn. Det er lettere at finde det rette gear, når du har den udvendige type. Med dem kan du konstant tilpasse gear i forhold til ønsket tempo og type af terræn.

Hvilke bremser skal min elcykel have?

Ligesom du skal forholde dig til type af gear, skal du også vælge bremsetype i forhold til dit anvendelsesformål med elcyklen.

Der findes forskellige typer af bremser til elektriske cykler, som er de samme, du kender til fra hverdagscyklerne:

 • V-bremse
 • Rullebremse
 • Mekanisk skivebremse
 • Hydrauliske bremser

Når du kører ture, hvor der ikke er behov for at bremse voldsomt eller ofte, kan V-bremserne være den rette løsning. De har en længere reaktionstid sammenholdt med de mekaniske bremser. Til gengæld er de lavet med mindre kompliceret teknologi, og de er således billigere at købe.

Når din elcykel skal bruges til terrænkørsel, og du har valgt en mountainbike model eller en citybike, kan de mekaniske skivebremser hjælpe dig bedst. De kræver mere vedligehold, men de sørger for, at du kan bremse hurtigt og hårdt op, når der skulle være behov for det.

Vær opmærksom på design i forhold til komfort

Ét er at have styr på motoren og dens funktion, noget andet og mindst lige så vigtigt er det at vælge cykel, som skaber komfort for dig. Har du problemer med knæ eller hofter, skal du overveje en elcykel med lav indstigning. Her slipper du for at skulle løfte benet i en høj vinkel, hvor gang du skal på eller af.

De elektriske cykler laves i både herre- og damemodeller, og de designes i mange forskellige farver.

Du får mere glæde af din cykel, når det er lavet i et look og et design, som du holder af.